Prachtige duiken tijdens BeNeDuLux-weekend 2019

De duikspullen zijn weer droog en de tenten liggen weer op zolder: tijd om te terug te blikken op een mooi BeNeDuLux-weekend.

VRIJDAG

Vrijdag 30 augustus was het weer zover, tijd voor een  nieuwe editie van het BeNeDuLux-weekend. Vorig jaar nog in Nederland, dit jaar hebben we weer eens gekozen om te duiken in de steengroeves in het zuiden van België.  

Na een rit met volgepakte auto’s komen we aan op camping ‘Le Chesle’, de plek in het plaatsje Walcourt waar DTE al een aantal malen is geweest. Voor ons was weer een groot grasveld gereserveerd en konden de eerste tenten worden opgebouwd.

Na in de buurt wat boodschappen te hebben gehaald was het tijd voor een BBQ. Op verzoek van de campingeigenaars moest er eerst een stalen plaat worden geplaatst voor de veiligheid. Nadat we aan alle “eisen” voldeden was het tijd voor de langste DTE-BBQ ooit gehouden. Tot ’s avonds laat stonden de kolen te gloeien.

ZATERDAG

Na een koude nacht was het tijd voor en een goed ontbijt compleet met Belgische abdij kaas was het tijd om te vertrekken voor de eerste duik van het weekend. 

LA ROCHE FONTAINE

De eerste duik was in de steengroeve La Roche Fontaine in Franchimont. Verstopt tussen de Waalse landwegen komen we aan op een werkplaats met daarbij de groeve, duikbasis en een goed terras.  Na inschrijving kunnen we ons klaar maken voor de eerste duik. Nog even snel de lunch doorgeven aan de kok en de pakken  kunnen aan.

In het water zijn verschillende objecten geplaatst, zo ook de kraan die zowel boven als onderwater te zien is. De groeve heeft verschillende  dieptes waar je zelfs tot 50 meter kunt duiken. Zelf dalen we af naar een aantal objecten tot 20 meter. Daar is onder andere een kajuitbootje te vinden. Nadat we de wand hebben bereikt gaan we langzaam naar boven. Eenmaal minder diep zijn er tientalen voorns en karpers te vinden die zeker niet schuw zijn voor duikers.

Vooral bij de oude Belgische straaljager zijn de meeste vissen te vinden. Op de drone foto is deze goed te zien.

Eenmaal klaar met de duik is het tijd om even neer te ploffen op het terras en deelt iedereen zijn ervaringen. Snel nog even de lunch soldaat maken en dan is het alweer de auto in voor de volgende groeve.

 

 

 

LA CARRIÈRE CROISETTE

Onze volgende duik is in de La Carrière Croisette, een groeve in Philippeville. Geheel volgens ‘traditie’ komen we te laat aan op de stek. Gelukkig hebben we nog genoeg tijd en kunnen ook weer na inschrijven beginnen aan de duik.

De groeve is ingedeeld in twee delen wat ook goed te zien is op de maquette. Het ondiepe deel heeft een aantal objecten maar vooral veel vis, en in het diepe gedeelte is veel oud materieel te vinden dat is gebruikt voor het winnen van rood marmer.

Om te kunnen duiken moet je op deze stek met een schredesprong te water. Na een goede  plons en controle van het materiaal kunnen we afdalen. Ook hier zijn de karpers absoluut niet bang voor duikers en vraag je je af wie nu wie aan het bekijken is. 

Na een duik van ongeveer een uur is het weer tijd om naar de instap te gaan en door middel van een trap kunnen we  het water verlaten.  

Na de twee duiken keren we weer terug naar de camping, om vanuit daar te vertrekken naar Walcourt om daar met zijn allen te eten bij Le Baselic. Na lekker te hebben gegeten en terug op de camping zoekt iedereen al snel zijn tent op om uit te rusten van de drukke dag.

ZONDAG

Om de koude nacht snel te vergeten gaat “chef” Pierre voor ons eieren met spek bakken. Het weer is omgeslagen en er staat veel meer wind dat de dag ervoor.  Na het goede ontbijt is het alweer tijd om te vertrekken naar duik drie van het weekend.

BARRAGE DE L’EAU D’HEURE

De derde duik in het stuwmeer van Barrage de l´Eau d´Heure. Bij het stuwmuur is het druk op de grote parkeerplaats. Ook bij de brede instap is het toch nog zoeken naar een plek om rustig te water te gaan.  Eenmaal te water is het zicht helaas niet zo goed als verwacht maar door wat verder door te zwemmen zijn er toch plaatsen te vinden met goed zicht.  De bodem is er voornamelijk bezaait met mosselen en ondieper zijn er veel waterplanten te vinden. Tussen deze planten zijn er veel vooral kleine visjes te zien. Maar wat vooral opvalt -buiten een kabouter- zijn de grote rivierkreeften. Deze zijn veel groter dan bijvoorbeeld  hier in de Grote Hegge.

 

CARRIÈRE DE VODELÉE

De laatste duik van het weekend is bij Carrière de Vodelée

Waar het erg druk is. Door de beperkte duikmogelijkheid staat de parkeerplaats afgeladen met auto’s van diverse duikclubs. We zijn ingedeeld in een duikvenster dus niet iedereen gaat (gelukkig) tegelijk het water in.

Gelukkig waren we ruim op tijd en was het mogelijk om de duikplannen te maken met de Marquette 

Voor de veiligheid van alle duikers moet iedere club twee personen aanleveren voor een dienst in de reddingsboot, deze is aanwezig zodat er bij eventuele calamiteiten de duikers direct uit het water gehaald kunnen worden en naar de kant worden gebracht. Voor ons gingen Pierre en Michiel 20 minuten voor ons duikvenster starten met deze taak. Michiel in de boot en Pierre op de kant.

Gelukkig kunnen ze direct nadat ze klaar zijn ook te water.

Het is erg druk op de stijger terwijl we te water springen. Voordat we te water gingen was het water nog behoorlijk helder, maar de grote hoeveelheid duikers de voor ons te water waren gegaan was dat toch minder geworden. In de groeve is er nog wel genoeg te zien. Op diepte licht er een grote zeilboot. Minder diep zijn er een waterscooter, beelden en werktuigen te zien. 

Tijdens onze duik werden we blij verrast door een passerende steur.

Na een ronde langs de wanden van de groeve komen we daar ook de andere duikers van DTE tegen. Samen kijken we nog naar groepen karpers. Helaas komen er nog wat andere duikers langs en jagen alle vissen weg. Voor ons ook tijd om weer richten de uitstap te gaan.

Ondanks de drukte en het mindere zicht, wat het toch een goede afsluiting van een geslaagd weekend.  Op de parkeerplaats gaan de eerste DTE’ers al weer richting Eindhoven. De rest terug naar de camping om de laatste tenten af te breken.

Op naar het volgende duikweekend!