Onderwatervoetbal

Sinds 2018 is DuikTeam Eindhoven deelnemer aan het Nederlands kampioenschap onderwatervoetbal. Meestal met twee teams: één voor de prijzen en één voor de lol.

Voor onze eerste deelname wisten we niet echt wat we konden verwachten. We trainden aan de hand van YouTube-filmpjes en het reglement. Toch sleepten we een (zeer verdiende!) tweede en vierde plaats binnen. Sindsdien hebben we de smaak pas echt goed te pakken. Er wordt (in het binnenseizoen) wekelijks getraind in het zwembad en daarvoor worden heuse trainingsschema’s opgesteld. Ook in 2019 is het sterkste team ook na een spannende finale met penalty’s toch weer tweede geworden. Ons doel, Nederlands kampioen worden, is dus nog steeds niet gehaald. Met nog meer enthousiasme en inzet gaan we ook de aankomende jaren er weer alles aan doen om de titel binnen te slepen!

Wat is onderwatervoetbal

Onderwatervoetbal wordt gespeeld met twee teams van elk drie deelnemers in het veld. Elk team heeft maximaal twee wisselspelers en een wedstrijd duurt vijf minuten. Dat lijkt kort, maar onderwatervoetval is een zeer intensieve sport. De bal is gevuld met zout water en weegt bovenwater 12 kilo. Onder water is dat gelukkig een stuk minder, maar het kost nog steeds veel kracht om deze weg te schieten. Verwacht geen ballen hoog in de kruising: onderwater gaat het allemaal een stuk langzamer. Het is dus voetbal in slowmotion. Daarnaast hebben alle spelers een grote hoeveelheid lood bij zich, om rechtop over de bodem te kunnen ‘lopen’. Zoals Neil Armstrong zijn eerste maanwandeling maakte, zo bewegen onze voetballers zich over de bodem van het zwembad door de grote hoeveelheid lood die ze mee slepen.

Wanneer trainen we

Vanaf september trainen we wekelijks in het zwembad tot aan het Nederlands kampioenschap. Tijdens de trainingen werken we aan onze bal- en looptechnieken. Speelden we in het begin alleen maar oefenwedstrijdjes, tegenwoordig worden er complete trainingen uitgewerkt. Per avond trainen we ongeveer een uur. Ook zijn deze avonden uitermate geschikt om eens kennis te maken met onderwatervoetbal. Wil je eens meevoetballen of een oefenwedstrijd spelen. Neem dan contact met ons op via email onderwatervoetbal@duikteameindhoven.nl

In de media

Van onze voetballers zijn een aantal reportages gemaakt.

2018:

2019:

Studio040
https://studio040.nl/nieuws/artikel/tweede-plek-voor-eindhoven-op-nk-onderwatervoetbal

Artikel en film in het Eindhovens dagblad

https://www.ed.nl/eindhoven/duikteam-eindhoven-tweede-op-nk-onderwatervoetbal-slowmotiondribbels-in-het-diepe~adbaf47c/

2020:

Ook in 2020 heeft de pers ons kunnen vinden. Op woensdag 26 maart heeft Omroep Brabant het volgende artikel geplaatst:
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3162659/Onderwatervoetbal-met-een-bal-van-12-kilo-Na-vijf-minuten-ben-je-bekaf
Daarnaast is artikel ook overgenomen door Radio 2.