Onze vereniging

Altijd al eens willen duiken?

Wil je meer weten over de duikopleidingen die je kan volgen bij Duikteam Eindhoven, of heb je een duikbrevet op vakantie gehaald en heb je zin in meer? Of wil je weten of de club een beetje bij je past? Kom dan naar de informatieavond in “De Tongelreep” te Eindhoven.

Op deze avond krijg je uitleg over duikopleidingen, de vereniging, de evenementen van Duikteam Eindhoven en de Nederlandse onderwaterwereld…

De informatieavonden worden elk najaar, ergens in september, georganiseerd. Neem contact met ons op als je interesse hebt, dan houden we je op de hoogte van de eerstvolgende infoavond.

Ja ik heb interesse !

Introductieduik

Daarnaast kun je een tijdens een introductieduik ervaren hoe het is om met perslucht een uitstapje te maken onder water. Uiteraard onder begeleiding van één van onze deskundige instructeurs. Om je de benodigde aandacht te kunnen geven, doen we dit graag op afspraak op een andere woensdagavond. Mocht je graag een keer een introductieduik willen maken, dan kun je altijd contact opnemen met ons, via het contactformulier (Tip: gebruik hiervoor de knop “Schrijf je direct in” hieronder en geef aan dat je graag een keer een introduik wil maken, wij nemen dan contact met je op)

Wanneer: Op afspraak (geef aan in het contactformulier dat je graag een introductieduik wilt maken)
Waar: Tongelreep, Eindhoven
Eisen: Zelfstandig kunnen zwemmen, andere eisen (zoals medische) worden met je besproken

Schrijf je direct in!

Duikcursus in Eindhoven

Waarom zou je een duikcursus volgen in Nederland en niet tijdens een vakantie in een tropisch gebied? Daar zijn een aantal heel goede redenen voor te bedenken!

Je wordt er een betere duiker door. In Nederland is er heel veel moois te zien onder water, maar het zal je ook opvallen dat het water er anders uit ziet dan op een tropische locatie.

Deze andere omstandigheden vragen om een aangepaste duikcursus. Waar kan je dat beter leren dan in het Nederlandse water? Mocht je  in de toekomst toch gaan duiken in het buitenland, dan ben je nog beter in staat om met moeilijkere situaties om te gaan. Wel zo veilig!

Je krijgt er een gezellige club bij. Als je leert duiken bij Duikteam Eindhoven word je lid van een ontzettend gezellige vereniging, die naast het duiken ook graag samen een drankje drinkt. Je ontmoet veel mede-duikers, vindt makkelijk een buddy en bent omringd door mensen die de mooiste en leukste duikstekken van Nederland weten te vinden. Elke woensdagavond trainen we samen (in het Gat van Waalre of in het zwembad) en er worden regelmatig duikweekenden georganiseerd om andere wateren van Nederland (of de Benelux) te ontdekken en verkennen.

Duikteam Eindhoven is aangesloten bij de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond) en geeft 1*, 2* en 3* duikcursussen en kan NOB specialty’s verzorgen. De NOB is de Nederlandse vertegenwoordiger van CMAS (World Underwater Federation), wat weer niet hetzelfde is als de ook bekende PADI-duikopleidingen. Wat precies het verschil is, en wat voor opleiding voor jou het meest geschikt is, lees je hier

Omdat Duikteam Eindhoven een vereniging is, hoeft er geen winst gemaakt te worden enkan de duikcursus in jouw tempo worden gegeven. Voor een uitgebreider overzicht van de kosten, klik hier.

Duikcursus PADI of CMAS?

Kan ik het beste een duikcursus PADI of een duikcursus CMAS volgen in Nederland?
Dit is een vraag die bij veel mensen leeft, daarom zullen we proberen er een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

De keuze voor een duikcursus CMAS of PADI wordt niet bepaald door de kwaliteit van de duikcursus. Deze is in beide gevallen goed. Sterker nog in Europa zijn de duikopleidingen gelijk getrokken, zodat brevetten onderling uitwisselbaar zijn.

Wat is dan wel het verschil tussen een duikcursus PADI en een duikcursus CMAS?
Het grote verschil zit hem in de organisatie. PADI (Professional Association of Diving Instructors) is een organisatie van instructeurs. Met andere woorden de instructeurs zijn hierbij aangesloten, niet de duikers. Bij de CMAS en de Nederlandse vertegenwoordiger daarvan de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond), zijn de duikers lid van de bond. Een aantal van deze duikers hebben zich bekwaamd tot instructeur en geven binnen verenigingen les.

Wij, als Duikteam Eindhoven, hebben ons aangesloten bij de NOB. Onze leden zijn dus ook allemaal lid van de NOB. Dat biedt ons een aantal voordelen op het gebied van informatie-uitwisseling, belangenbehartiging en verzekering.

De fundamentele vraag is, wat zoek je? Zoek je een vereniging of zoek je alleen een duikcursus? In het eerste geval ben je bij ons aan het juiste adres. In het tweede geval kan je ook naar een duikschool onder PADI (of aanverwante) vlag gaan.

De reden dat de meeste van onze leden lid zijn en blijven van onze vereniging ligt in het plezier dat wij beleven om samen dingen te gaan doen. Daarbij valt te denken aan onze duikweekenden in Zeeland of duikvakanties naar Egypte, Schotland en noem maar op, maar ook in het ontvangen en geven van instructie. Het delen van ervaringen en plezier is de drijfveer van de vereniging.

Wil je meer weten, neem gerust contact op via het contactformulier.

Duiken in Nederland

Je zult het niet direct denken, maar Nederland is een van de betere duikplekken in Europa. Er zijn tientallen zoetwater duikstekken en natuurlijk is er het Zeeuwse Grevelingenmeer, de Oosterschelde en natuurlijk de Noordzee.

Het gaat bij het duiken natuurlijk om de dingen die je onder water kan vinden. Dit kan de geweldige natuur zijn of een indrukwekkend wrak. In Nederland kan je voor beide zaken terecht.

Fotograaf Paul Koetsier – Jeursen heeft een aantal foto’s uit zijn collectie beschikbaar gesteld. Deze prachtige foto’s zijn allemaal gemaakt in Nederland.

Duiken, wat kost dat?

“Duiken lijkt me erg leuk, maar volgens mij is het erg duur.” Dit is een opmerking die vaak wordt gemaakt. In de praktijk valt het wel mee.

Aanschaf van materialen
Als je begint met duiken zitten de kosten over het algemeen in de aanschaf van duikbenodigdheden. Wanneer je lid wordt van Duikteam Eindhoven kun je tijdens de 1* duikcursus tegen een kleine vergoeding per maand gebruik maken van perslucht-apparatuur (fles, automaat en trimvest) van de club. Wel vragen we voor het huren van de apparatuur nog een borg van 100 euro.

Na verloop van tijd kun je dan overgaan tot de aanschaf van eigen materialen. Deze hoef je, om de kosten te drukken, zeker niet altijd nieuw aan te schaffen. Op bijvoorbeeld Marktplaats vind je veel goede duikmaterialen tegen aantrekkelijke prijzen. Uiteraard adviseren ervaren leden je graag bij de aanschaf van materialen.

Lid worden van de vereniging
In de eerste maand na je aanmelding betaal je eenmalig het inschrijfgeld van 100 euro. De maandelijkse verenigingscontributie bedraagt 15 euro. Voor dit bedrag ben je lid van een gezellige en actieve vereniging, en kan je meedoen aan alle duikcursussen die Duikteam Eindhoven verzorgt. Het enige wat je voor die cursussen zelf moet aanschaffen, zijn de theorieboeken die de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond) voorschrijft.

NOB
Alle leden van Duikteam Eindhoven zijn automatisch ook lid van de NOB. Hierdoor ontvang  je tien keer per jaar het tijdschrift Onderwatersport en neem je automatisch deel aan een collectieve ongevallenverzekering.

Zo zie je dat de kosten nog best meevallen.

Al duikervaring?

Ook als je al een duikbrevet (of brevetten) hebt, ben je van harte welkom bij Duikteam Eindhoven!

Als je een brevet hebt van een andere organisatie dan CMAS, zoals bijvoorbeeld PADI of SSI, kun je bij DTE gewoon ‘doorduiken’. Met een PADI / SSI Open Water Diver brevet op zak, kun je bijvoorbeeld direct doorstromen in de 2* opleiding van de NOB. Wat precies het verschil is tussen PADI en CMAS en hoe de NOB daar mee te maken heeft, lees je trouwens hier.

Maar ook als je op zoek bent naar betrouwbare buddy’s, de mogelijkheid om regelmatig te duiken, mee te gaan op duikweekenden of duikreizen, of als je gewoon een gezellige club gelijkgestemden zoekt, ben je bij Duikteam Eindhoven aan het juiste adres.

Neem contact op  als je nieuwsgierig bent geworden, we verwelkomen je graag!