Leuk en leerzaam: ongevalsimulatie

Het onderdeel ‘Redden’ is geen officiële specialisatie meer binnen de NOB, die skills zijn nu verwerkt in de 2*- en 3*-opleidingen. Toch vinden we het bij DTE nog steeds heel nuttig en leerzaam om te oefenen hoe we omgaan met duikongevallen en -incidenten. Vorige week zondag streken we daarom weer neer bij AquaBest, om een dagje praktijk te oefenen!

De oefenruimte was zorgvuldig afgezet met linten, zodat geen toevallige voorbijgangers zouden denken dat er écht wat aan de hand was. Dus konden we van start!

Vier cases stonden er op de planning voor de deelnemers. Alles werd geoefend en nagespeeld. Van het eerste moment ‘is er wat mis?’ tot aan ambulances en het Duikmedisch Centrum aan toe. Met het nodige acteertalent werd door Henri, Wesley, Carmen, André, Thijs en Milenko de rol van slachtoffer of buddy van het slachtoffer gespeeld. Als dat geen Oscarnominaties worden, weet ik het ook niet meer! ?

We raakten mensen kwijt onder water, er werden standby-duikers het water in gestuurd om de vermiste duiker te zoeken. Er werd geoefend met kruispeilingen en zoekpatronen. En wat doe je ondertussen als oppervlakte coördinator? Hoe herken je signalen dat er wat mis is? Wanneer alarmeer je de hulpdiensten? En hoe gaat dat dan? We merkten hoe lastig het is om overzicht te houden in een stressvolle situatie en er werd geoefend met reanimatie en eerste hulp.

Natuurlijk ging niet alles vlekkeloos. En gelukkig maar! Want daar leren we van. Maar behalve een heel leerzame dag, was het ook weer een heel gezellige dag. Met veel lol, koffiepauzes en grappen en grollen tussendoor.

En uiteraard hopen we dat er bij onze vereniging nooit was misgaat onder (of boven) water. Maar áls het dan gebeurt, dan zijn we in ieder geval zo goed mogelijk voorbereid.