Duikreis naar Egypte: Duiken in Marsa Shagra

Ook dit voorjaar ging een clubje DTE-ers on tour om de buitenlandse wateren te verkennen. Egypte stond weer op de planning, onder de bezielende leiding van Marco. Hieronder volgt hun verslag.

Op 19 maart was het dan eindelijk zover: na een goede voorbereiding was de dag gekomen dat we met z’n achten de vakantie zouden starten.  Vroeg in de ochtend hadden we in Valkenswaard afgesproken bij Henri om, na de koffie en thee, ons op te laten halen door een busje dat ons richting Brussel zou brengen.

Na een rustig ritje waarbij sommige de oogjes nog even dicht deden, waren we vroeg aangekomen op de luchthaven Brussel: inchecken, koffer achterlaten en klaar maken voor de vlucht. Na een voorspoedige reis landde ons vliegtuig ’s middags in Egypte. En bij het opengaan van de vliegtuigdeur komt ons de warme wind tegemoet. Met een gemiddelde temperatuur van 28 graden voelt het goed aan.

Na een kleine rit, met uitzicht van voornamelijk zand, konden we inchecken. We hebben mooie huisjes naast elkaar en lekker centraal gelegen. Dat is het voordeel van Marco bij je hebben ?

Huisrif

We hebben een zesdaags programma opgesteld, waarbij we het huisrif onbeperkt mogen gebruiken en vijf externe duikstekken zouden aandoen. De eerste duikdag hebben we ons vermaakt op het huisrif waarbij er genoeg afwisseling is om ieder duik een ander stuk van het huisrif te bezoeken.

In overleg zijn we een andere dag opzoek gegaan naar een ander tweede park dat onder hetzelfde management valt: Marsa Nakari. Een van de redenen van ons bezoek daar was een duiktrip naar Dolphin House. Dit rif staat erom bekend de overnachtingsplaats te zijn van een grote groep spinnerdolfijnen. We hebben hier rondom het rif twee mooie duiken gemaakt waarbij we in de rust wat dolfijnen aan de oppervlakte hebben gespot. Ze zaten er wel maar ver weg.

Het eten is iedereen goed bevallen, er is genoeg keuze in warme en koude gerechten. Voor ieder wat wils en daarna een grote keuze aan toetjes. De chef van de toetjesbar heeft wel gevraagd of Thijs de volgende keer gewoon een klein dessert bordje wil pakken in plaats van een groot bord ?

Elphinstone

Een andere bijzondere duiktrip was de duik op Elphinstone, dit rif ligt op 25 minuten varen vanuit de kust en staat bekend om de diepe drop off wand. Naast de grote gorgonen en veel zacht koraal werden we welkom geheten door een grote Napoleon. Dit rif was voor Henri een must omdat hij vorig jaar niet mee mocht vanwege hogere breveteis. Het kan nogal stromen daar en er is een minimale eis om daar te mogen duiken.

Dan is er nog een combinatie gepland waarbij we twee off shore riffen zouden bezoeken met een Zodiac. Een van de duikstekken is een gangenstelsel waar bij je twintig minuten aangesloten een gangenstelsel in duikt om te genieten van de lichtinval.

Dolfijnen

De laatste duik dag hebben we ‘s ochtends nog een duikstek bezocht waarbij we met een busje buiten het park om zijn gaan duiken. Deze duikstek was bijzonder omdat je vanuit een duikpoel de stek kan bereiken: je loopt een klein stukje over het strand en komt bij een natuurlijke waterpoel.

We besloten de laatste duikmiddag rustig aan te doen, vanwege onze terugreis die de volgende dag stond gepland. Nog even een duikje op het huisrif waarbij we door een groepje van drie dolfijnen  werden uitgezwaaid.

 

We kijken terug op een leuke en gezellige vakantie! In de wandelgangen gaan al geruchten dat er een vervolg komt in het voorjaar 2020.

Er is trouwens ook een filmpje!

Geke, Ingrid, André, Roy, Thijs, Henri, Marten, Marco.