Reddingsoefeningen bij de toezichthouderstraining

Het was een leuke en leerzame avond, woensdagavond in het zwembad. Een aantal DTE’ers haalde daar hun toezichthoudersvaardigheden op. We redden drenkelingen, probeerden verschillende materialen uit en oefenden op bevrijdings- en reddingsgrepen. Bij een van de oefeningen moesten we bijvoorbeeld onszelf bevrijden van een drenkeling aan de oppervlakte, die zich in paniek aan je vastklampt. En vervolgens de drenkeling veilig naar de kant brengen natuurlijk. Daarna doken we een ‘bewusteloze duiker’ van de bodem op, ontdeden hem van zijn uitrusting en brachten hem aan de kant.

Maar ook de hulpmaterialen die in het zwembad aanwezig zijn, hebben we uitgeprobeerd. Misschien heb je ze wel eens zien hangen aan de muur: een drijver waarmee je iemand uit het water kunt halen en een lang touw (in een zakje) dat je iemand kunt toewerpen. En natuurlijk konden we ook de twee gele poppen niet op de bodem laten liggen, dus die werden ook opgedoken en naar de kant gebracht.

Het was een heel gezellige en leuke avond. Alle cursisten zijn geslaagd. In combinatie met een reanimatiecertificaat zijn zij gekwalificeerd als toezichthouder bij het zwembad. En laten we hopen dat we deze vaardigheden nooit in de praktijk hoeven brengen, maar het is goed dat het kan!