We doen het allemaal, onze flessen opslaan in de schuur, garage, zolder. Met de flessen in de auto op weg naar de duikstek. Maar zijn er nu eigenlijk regels aan verbonden? En hoe vervoer ik mijn flessen veilig? Hieronder een paar antwoorden.
Als eerste: regels. Met welke regels hebben te maken?
Voor vervoer geldt de zogenaamde 1000 punten regel. Dat wil zeggen dat indien je niet meer dan 1000 punten in één voertuig vervoert, je vrijgesteld bent van allerlei regels, zoals vastgesteld in het ADR. ADR is een afkorting van: Accord Européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route, kortom de Europese regelgeving voor vervoer van gevaarlijke stoffen. Hoe weet je nu dat je onder deze 1000 punten zit? Wanneer je alleen een paar persluchtflessen vervoert, zit je altijd goed. Voor perslucht, maar ook helium, stikstof en zuurstof, geldt dat je per liter waterinhoud van je fles 1 punt moet rekenen. Dus een 12 liter fles, ongeacht de druk die er in zit, geldt voor 12 punten. Maar wanneer je dit combineert met bijvoorbeeld een paar jerrycans brandstof, wordt het wel een ander verhaal. Overigens hoef je geen rekening te houden met de brandstoftank in je auto, die telt gelukkig niet mee.
Zover de regelgeving. Dan zijn er natuurlijk wel een paar praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Dat vloeit allemaal voort uit de toch hoge druk die er in een persluchtfles zit. Iedereen kent wel de filmpjes van flessen die er vandoor gaan nadat de kraan er van af geslagen is. Dit is een voorbeeld.
Daarom een paar praktische tips:
- Leg duikflessen neer, wanneer je ze niet bewaakt. Dan kunnen ze niet meer vallen, met als risico dat de kraan wordt beschadigd. Echter wanneer je flessen langere tijd bewaart in liggende positie, kan er put-corrosie optreden in de wand van de fles. Daarom wordt aangeraden flessen staand te bewaren. Ook dan kan er corrosie plaatsvinden, maar dat gebeurt dan in de bodem van de fles, die door het vormproces altijd dikker is.
- Wanneer je flessen staand bewaart, zorg dan dat ze niet kunnen omvallen. Je kunt bijvoorbeeld de fles borgen met een ketting, touw of elastiek.
- Tijdens vervoer: Zorg dat de fles goed vastligt, zodat hij niet gaat rollen, maar ook tijdens een heftige rem-actie niet door de auto vliegt. Vraag eens rond in de vereniging hoe anderen dit doen, er zijn best wel goede voorbeelden hoe mensen dit opgelost hebben.
- Kijk ook eens in de voorwaarden van je (aansprakelijkheid-) verzekering hoeveel flessen je eigenlijk op mag slaan in je huis/schuur/…