De afgelopen week is er aardig wat discussie geweest in de DTE-app over duikveiligheid. Dat gebeurde naar aanleiding van dit bericht van het RTL Nieuws. Daarin roept de DOSA op om duikincidenten en -ongevallen vooral vaker te melden.
DOSA staat voor Duik Ongevallen Statistiek en Analyse. Het is een club die alle informatie over duikongevallen en -incidenten verzamelt, en naar aanleiding daarvan advies geeft. Zo pleit de DOSA er nu bijvoorbeeld voor om alle duikers boven de vijftig jaar elk jaar te laten keuren door een duikarts, in plaats van om de drie jaar zoals andere duikers. En bij de NOB gebeurt dat nu ook zo.
Maar om iets te kunnen zeggen over duikveiligheid, om statistiek en analyse toe te kunnen passen, heb je om te beginnen wel gegevens nodig, data. Vandaar dus die vraag om álles te melden. Toch gebeurt dat nu vaak niet. Vanwege schaamte bijvoorbeeld, uit angst gegevens te delen, of onwetendheid. De redenen zijn legio.
Maar hoe is dat eigenlijk geregeld bij onze eigen vereniging?
Gelukkig zijn er bij DTE nauwelijks duikincidenten te melden. En dat proberen we natuurlijk zo te houden! Naast de lesstof die de NOB aanbiedt in de verschillende opleidingen, proberen we ook als club zoveel mogelijk te doen om onze duiken zo veilig mogelijk te houden.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan de jaarlijkse reanimatietrainingen, voor álle leden van DTE. Maar ook nu de specialisatie ‘Redden’ in de nieuwe opleidingsstructuur van de NOB helemaal verwerkt zit in de 1*-, 2*- en 3*-opleidingen, zullen we als vereniging de ongevalssimulatie blijven organiseren. Omdat het nu eenmaal altijd een erg nuttige en leerzame dag blijkt.
Maar mocht je nou toch iets meemaken, onder of boven water, dat niet helemaal volgens plan verloopt. Of het nou te maken had met je duikplan, met je apparatuur of dat het een medisch probleem is: je kunt het altijd melden bij de DOSA. Wil je dat liever niet zelf doen, of kom je er niet uit, meld het bij Michel of Patrick. Zij onderhouden voor onze vereniging het contact met de DOSA.
Wil je meer lezen over duikongevallen en zien hoe de getallen wat meer in perspectief worden geplaatst dan is de site van de BSAC, de Britse tegenhanger van de NOB, de moeite van het bekijken waard.