DTE goes Northsea

12 november was het eindelijk zover: Inschepen op de Lamlash. Danielle, Patrick, Roeland en Bart waren dit keer namens DTE van de partij. Na een intensieve periode van voorbereiding met Nitrox, wrakduiken, reel-skills, waren we er eigenlijk eind augustus al klaar voor, maar het weer gooide roet in het eten, 3 keer zelfs. Maar nu was het goed, weer, prachtig weer zelfs.

De trip begon met een culinaire uitspatting bij de “kop van de haven”, met heerlijke sliptong en tong op het bord, genieten van de zonsondergang over de haven van IJmuiden. Rond acht uur aan boord van de Lamlash. waar al een paar vaste gasten waren gearriveerd, waaronder Thea, die ons de hele trip zou verwennen met heerlijke gerechten in de varianten vega en non-vega.

Om 4:30 zijn we uitgevaren, althans Mark en consorten aan het varen, wij lekker ronken in de luxe cabines. ’s ochtends wakker worden met een prachtige hemel en opkomende zon en om 8;30 liggen we al in het water voor de eerste duik op De Leliegracht. Dit 73 meter lang, in 1967 gebouwde vrachtschip is op 28 september 1973 door een schuivende lading vergaan. Wat een heerlijke duiklocatie. Veel anjelieren, dodemansduim, kabeljauw, steenbolk, noordzeekrab, kreeft en een zelfs een kongeraal gespot. Tijd voor lunch. Als iedereen weer aan boord is worden de motoren gestart. Maar na een uurtje komt Fred, de machinist, naar boven met de mededeling dat de motor uit moet, vanwege een olielek. We zijn al ruim 60 liter olie kwijt. Terwijl de bemanning het lek dicht doen wij even een dutje. Na een uurtje of drie is het lek gedicht, maar het volgende probleem is dat er geen olie meer is. Gelukkig wordt er uiteindelijk een blik oude olie gevonden. Precies voldoende om de motor te kunnen starten. Plannen worden gewijzigd en we gaan op weg naar de Countess of Durham. Een stoom-vrachtschip uit 1855, gezonken in 1881. De crew heeft moeite om vast te maken aan het wrak. Tegen de tijd dat we er in kunnen is de stroming al behoorlijk pittig. Roeland en Patrick doen nog een poging, maar ze hebben vooral de onderkant van de ankerlijn gezien. Hier is nog een poging gedaan om Patrick te verstrikken in 3 gidslijnen, maar ze komen weer heelhuids boven. Morgenvroeg een nieuwe poging.

’s avonds staat er pasta met twee sauzen voor ons klaar. Heerlijk gegeten, daarna onder het genot van een drankje slap ouwehoeren met de groep. Dan op tijd ons nestje in om de volgende ochtend weer fris een duikje te maken.

We liggen er precies rond de kentering in, wat maakt dat het een heerlijk rustig duikje is. Patrick heeft gefilmd en het door Roeland gemonteerd filmpje is beneden te bekijken.

 

 

 

Na de duik beginnen we aan de terugtocht naar IJmuiden. Een derde duik zit er helaas niet in vanwege het feit dat de radar kapot is en de schipper niet te laat wil binnen zijn. Op zich jammer maar de twee mooie duiken maken veel goed. Wij kijken allemaal terug op een prachtig weekend. Dank aan de bemanning van de Lamlash!