Zoeken en bergen, verslag van een superleuke specialisatie

Met een klein clubje begonnen we eind vorig jaar al aan de specialisatie Zoeken en Bergen. Een superhandige specialisatie, want wie wel eens wat verloren is onderwater, weet hoe lastig het kan zijn om die bril of vinnen weer terug te vinden!

Onder leiding van Gerwin bestudeerden we de theorie en oefenden we in het zwembad. Eerst de verschillende zoektechnieken en daarna ook het bergen: hoe breng je iets gecontroleerd en veilig naar de oppervlakte? Al meteen werd duidelijk dat dat nog geen sinecure is.

Praktijkdagen
Toen was het tijd voor het échte werk: de praktijkdagen in het buitenwater. En wát een feest was dat! De eerste dag brachten we door op Aquabest. Met verschillende zoektechnieken vonden we een gieter en andere duikers op de bodem van de plas. Daarna oefenden we met het bergen van de gieter (die voor de oefening behoorlijk was verzwaard).

Een week later togen we naar het Gat van Waalre voor de tweede praktijkdag. Dit keer hadden we op papier al een casus gekregen, waarvoor we zelf een zoek- en bergenplan hadden gemaakt dat we gingen uitvoeren. Ondanks het feit dat een paar geinponems ’s nachts ons startpunt hadden weggehaald én we aanvankelijk het verkeerde object gemarkeerd hadden (‘Dit stuk beton heeft dezelfde vorm als het object dat we zoeken, dat zal het dan wel zijn!’), liep de oefening gesmeerd 😊

Ook de tweede duik, waarbij we het object omhoog haalden, ging helemaal soepel en volgens plan.

Het was een ontzettend leuke dag én een heel toffe specialisatie. Een absolute aanrader! Met grote dank aan Gerwin voor het organiseren en Marco, Michiel en Marten voor de begeleiding.

 

Voor een beeld van wat we allemaal tijdens deze specialisatie hebben gedaan: Gerwin maakte dit toffe filmpje!