Duikcursus PADI of CMAS?

Kan ik het beste een duikcursus PADI of een duikcursus CMAS volgen in Nederland?
Dit is een vraag die bij veel mensen leeft, daarom zullen we proberen er een zo goed mogelijk antwoord op te geven.

De keuze voor een duikcursus CMAS of PADI wordt niet bepaald door de kwaliteit van de duikcursus. Deze is in beide gevallen goed. Sterker nog in Europa zijn de duikopleidingen gelijk getrokken, zodat brevetten onderling uitwisselbaar zijn.

Wat is dan wel het verschil tussen een duikcursus PADI en een duikcursus CMAS?
Het grote verschil zit hem in de organisatie. PADI (Professional Association of Diving Instructors) is een organisatie van instructeurs. Met andere woorden de instructeurs zijn hierbij aangesloten, niet de duikers. Bij de CMAS en de Nederlandse vertegenwoordiger daarvan de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond), zijn de duikers lid van de bond. Een aantal van deze duikers hebben zich bekwaamd tot instructeur en geven binnen verenigingen les.

Wij, als Duikteam Eindhoven, hebben ons aangesloten bij de NOB. Onze leden zijn dus ook allemaal lid van de NOB. Dat biedt ons een aantal voordelen op het gebied van informatie-uitwisseling, belangenbehartiging en verzekering.

De fundamentele vraag is, wat zoek je? Zoek je een vereniging of zoek je alleen een duikcursus? In het eerste geval ben je bij ons aan het juiste adres. In het tweede geval kan je ook naar een duikschool onder PADI (of aanverwante) vlag gaan.

De reden dat de meeste van onze leden lid zijn en blijven van onze vereniging ligt in het plezier dat wij beleven om samen dingen te gaan doen. Daarbij valt te denken aan onze duikweekenden in Zeeland of duikvakanties naar Egypte, Schotland en noem maar op, maar ook in het ontvangen en geven van instructie. Het delen van ervaringen en plezier is de drijfveer van de vereniging.

Wil je meer weten, neem gerust contact op via het contactformulier.