Hoe handel je als oppervlaktecoördinator (OC) als er een duiker vermist is? En hoe ga je als duiker te werk als je gaat zoeken naar de vermiste duiker?
Bij onze training bij DTE in de specialty Ongevalsimulatie hebben we dit geleerd. Na twee theorieavonden was het tijd om de theorie in de praktijk te brengen. We gingen naar Aquabest, waar de oefen-OC werd geconfronteerd met het eerste scenario:
Een doorgewinterde 3*-duiker was zijn 2*-buddy kwijtgeraakt tijdens een veel te snelle opstijging. Plotseling dook hij boven water op. De 2* duikster was hij kwijtgeraakt en was nog onder water. Gelukkig was onze OC een pro in actie ondernemen en schakelde zij meteen de standby-duikers in om de vermiste buddy op te sporen. Ondertussen werd de 3*duiker opgevangen en voorzien van zuurstof. Dankzij het succesvol toepassen van het uitdijend-vierkant zoekpatroon werd de vermiste duiker al snel gevonden! Zij werd ook direct van zuurstof voorzien in afwachting van de komst van de hulpdiensten.
Tijdens de dag werden we steeds opnieuw geconfronteerd met uitdagende scenario´s en steeds werd uitvoerig nagepraat over wat er gebeurde en hoe wij handelden. Uiteraard was er tussendoor ook nog even tijd voor een kop koffie en een tompouce.
Onze instructeurs gingen steeds mee onder water om ervoor te zorgen dat de veiligheid van de cursisten niet in gevaar kwam. Ze waren als het ware ‘ghost buddy’s’: aanwezig, maar niet actief deelnemend aan het scenario. Een geruststellende gedachte.
Op deze praktijkdag Ongevalsimulatie kwamen allerlei boeiende aspecten voorbij waarop je moet kunnen handelen. Wanneer kun je als OC het best standby duikers inschakelen bij een vermissing? En wanneer juist niet? Hoe speuren we onderwater naar een verdwaalde duiker? En wat doen we als we weer veilig op het droge zijn?
Het is een serieus onderwerp, maar het was vooral een dag vol waardevolle leermomenten en heel veel plezier!